Kategoriler
Çin gezi notları Gezi notları

Yangshuo, yemek kursu, tai chi

Yangshuo’nun gündüzü de geceleri de hayli renkli. Sokaklarda seyyar yiyecek satıcılarından giyim satıcılarına kadar her çeşit satıcı mevcut. Yiyecekler çok çeşitli. İtalyan mutfağından Alman sosisine, humustan Mc Donalds’a her türlü yabancı yiyecek bulunduğu gibi Çin’in yerel mutfaklarından örnekler de bol.

IMG_8198 IMG_8211 IMG_8229 IMG_8266 IMG_8269 IMG_8284IMG_8312
Yangshuo, yemek, tai-chi, Çince, kaligrafi kursları alabileceğiniz bir yer. Özellikle uzun süre kalacaklar için çevredeki köylerde makul fiyatlara konaklama sağlayan küçük oteller mevcut. Biz de Rong’un ayarladığı bir yemek kursuna katıldık. Cloud 9 isimli lokantada verilen yemek kursu, yarım günlük bir kurs. Her sabah ve öğleden sonra öğrenci varsa kurs yapılıyor. Bizi lokantada tombul, cana yakın, iyi İngilizce konuşan bir kadın karşıladı ve grubu toplayıp pazara götürdü. Pazarda bir yandan yemekte kullanacağımız malzemeleri alırken bir yandan da bize pazardaki meyve ve sebzelerle ilgili bilgiler verdi. Genel olarak bizim pazarlara benzemekle birlikte detaylarda bir hayli farklı bir pazardı. Örneğin zencefilin türleri olduğunu bu alışveriş sırasında öğrendim. Kabak, salatalık gibi sebzelerin bizden daha farklı türleri mevcuttu ve bambu filizi gibi bizim hiç kullanmadığımız malzemeler de vardı. Bir hayli büyük ve otantik olan bu pazar, üstü kapalı ve sabit bir mekan. Haftanın her günü ziyaret edilebilir. Pazarın en arka sırasında köpek ve kedi eti satan kasaplar var. Bu kasaplara ait fotoğrafları buraya koymadım, rahatsız olanlar olabilir diye düşünüyorum.

Öğretmenimiz bize pazardaki sebzeleri anlatıyor.
Öğretmenimiz bize pazardaki sebzeleri anlatıyor.
Bu da yenilebilir bambu.
Bu da yenilebilir bambu.

Malzemeleri aldıktan sonra lokantaya gidip kurslar için özel hazırlanmış bir salona gittik. Burada iki sıra halinde tek ocaklı setler hazırlanmış. Yemeklerde kullanılan baharat, sos gibi malzemeler de hazırlanmıştı. Yer fıstıklı hıyar salatası, wokta tavuk (Gong bao chicken), patlıcan kızartması ve Çin mantısı yaptık. Daha sonra yaptığımız yemekleri restaurant bölümüne taşıyarak yedik. Herkese bir su verdiler, başka içecekler isteyen parasını ödedi.
Çin yemekleri ile ilgili iseniz bu kursa mutlaka gitmenizi öneririm. Zira, Çin mutfağının kendine özgü tekniklerinden belli başlılarını görme ve uygulama imkanınız oluyor. Ateşin altını kısıp açma, su ekleme gibi bazı püf noktalarını da söylüyorlar.

Kursa başlamadan önce malzemeler hazırlanmıştı.
Kursa başlamadan önce malzemeler hazırlanmıştı.
Kursun sonunda yaptığımız yemekleri afiyetle yedik.
Kursun sonunda yaptığımız yemekleri afiyetle yedik.

Yangshuo’da birkaç tai-chi kursu var. Bunlardan birisini seçmek zor, çünkü elinizde web sayfalarından başka sağlam bir veri yok. Ben Yangshuo’daki tek kadın ustanın yönettiği Long Tou Shan okulunu seçtim. Önceden e-mail atarak iki tam gün ders için randevu aldım. http://longtoutaichi.com/
Bu okulu Luo Mei Juan (kısaca Mei) yönetiyor. Yangshou’ya 5 km uzakta Chao Long köyünde yer alan okul, doğa ile iç içe ve çevrede bölgenin tipik dağları ile yeşillikleri geleneksel Çin manzarasını tamamlıyor. Ben gittiğimde Mei, yatılı öğrenciler için yeni bir otel inşaatı ile uğraştıklarını söyledi. Kursun haftalık ücreti, otel ve üç öğün vejetaryan yemek de dahil 1750 RMB, yaklaşık 600 TL. İlk gün Mei yoktu ve oğlu Zhou Da Zhu bana özel ders verdi. Yirmili yaşlarda olan bu genç adam Çin şampiyonu falan olmuş başarılı bir sporcu. Zamanımızın önemli bir kısmını çigong çalışarak geçirdik. Ertesi gün beni Üstad Mei karşıladı. Ufak tefek bir Çinli kadın olan Mei, komplekssiz, sıcak kanlı ama kendinden emin bir hoca. Ensesinde gözleri var ve yaptığınız hataları hemen görüyor. Bir daha Yangshuo’ya gidersem yine ondan ders almaya karar verdim.

Mei Hoca ile birlikte.
Mei Hoca ile birlikte.

Mei, bir kung fu hocasının kızı. Ama babası kendisine bir şey öğretmek istememiş. Karı kısmısının bu işlerle ne ilgisi var diye düşünürmüş. Mei, biraz aklı ermeye başlayınca başkalarından eğitim almış. Aslında Çin’de son bin yıldır ağır bir erkek egemen toplum var ve komünist yönetim bu zihniyetle çok mücadele etmiş. Günümüzde benim gözlemlerime göre Çin’de kadının yeri Türkiye’den daha iyi durumda ama hala bazı feodal kalıntılar mevcut. Komünizmden hoşlanıp hoşlanmamamız ayrı bir mevzu ama, sağlık ve kadın konusunda gerçekten çok yol katetmişler.
Mei, aralarda sadece sıcak (bildiğiniz sıcak) su içilmesine izin veriyor. Aralardaki sohbetlerimizde Çinlilerin çoğunun tai chi öğrenmek için para verme alışkanlıkları olmadığını, çoğunun parklarda kusurlu bir tai-chi öğrendiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir