THY ile sakin bir yolculuktan sonra Havaalanına indik. İlk iş döviz bürolarından para bozdurduk. Havaalanındaki döviz kuru şehre göre biraz yüksek, onun için 100 dolar civarında bir miktar bozdurmak yeterli.
Otele taksi ile gittik. Kaldığımız 161 Hotel, şehir merkezine yakın, ekonomik, küçük ve sakin bir oteldi. Genel olarak bu otelden memnun kaldık .
Çok yakında 7/24 açık bir market var. Otelin çevresinde çok sayıda lokanta var. Hemen yakınlarındaki noodle lokantası çok ucuz ve lezetli yemekler yapıyor. Yine otel yakınında bir Uygur lokantası var, türünün iyi bir örneği olmasa da idare eder.
Pekin, 21 milyon nüfuslu ve Şanghay’dan sonra Çin’in ikinci büyük şehri. Kuzey başkenti anlamına geliyor. 5. yüzyılda Nanjing’den ayırt etmek için bu isim konmuş. Şehrin ismi “Beycing” diye telaffuz ediliyor. Dilimizde Pekin denmesinin nedeni, Çin’e ilk giden Avrupalıların kıyılarda ticaret yapan kişilerden bu ismi “Peking” olarak duyması, zira o zamanlar güney lehçelerinde bu şekilde telaffuz ediliyormuş.
Beihai Park 北海公园
Yasak Şehir’e gidince, zamanınız varsa yakınlarındaki Beihai Park’a da gitmenizi tavsiye ederim. Yasak Şehir’den çıktıktan sonra 5 dakikalık bir yürüyüşle parka ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1000 yıl önce İmparatorluk bahçesi olarak yapılan bu park, 1925’te halkın ziyaretine açılmış ve klasik çin bahçelerinin güzel bir örneği. Hayli geniş bir alana yayılmış, ve tam olarak gezmek birkaç saat sürebilir. Parkın içindeki “White Dagoba” (Bai Ta) isimli, kubbe-kule karışımı binayı ve yanındaki tapınağı görmeden geçmeyin. Dagoba, Tibet mimarisine özgü bir yapı. Rivayete göre eskiden White Dagoba’nın yerinde bir saray varmış ve Kubilay Han Marko Polo’yu bu sarayda ağırlamış. White Dagoba, 1651 yılında yapılmış. Parka giriş ve 20 RMB.
Yasak Şehir (Saray Müzesi, Palace Museum, 故宫, 紫禁城 )
İsminin şehir olduğuna bakmayın, bu aslında imparatorluk sarayı ve çevresindeki yapılardan oluşan bir bina topluluğu. Adeta bir şehir kadar büyük, 72 hektar (720 dönüm) üzerine yayılmış 980 binadan oluşuyor. İmparatordan izinsiz girmek yasak olduğu için “Yasak Şehir” adını almış. Binaları çevreleyen dikdörtgen şeklinde, 7,9 metre yüksekliğinde bir duvar ve duvarı çevreleyen su dolu hendek var. 8886 odası ile dünyanın en büyük sarayı, en büyük ahşap yapılar topluluğu ve 1987 yılında UNESCO dünya kültür mirası olarak kabul edilmiş.
Sarayın yapımına 1406 yılında başlanmış ve 14 yıl sürmüş. İnşaatta değişik zamanlarda bir milyondan fazla insanın çalıştığı söyleniyor. Çin’in imparatorlarına 500 yıl kadar ev sahipliği yapan bu yapıdan son imparator 1924 yılında ayrılmış ve 1925 yılında yapı müzeye dönüştürülmüş. 1933 yılında Japon işgali nedeniyle sarayın içindeki hazineler Çin hükümeti tarafından başka şehirlere kaçırılmış. İç savaştan sonra da hazinelerin büyük kısmı Tayvan’a kaçırılmış ve şimdi Taipei’deki Saray Müzesi’nde sergileniyor.
Yasak şehir, geleneksel Çin mimarisinin en etkileyici örneklerinden birisi ve çağlar boyunca tüm Uzakdoğu mimarisini derinden etkilemiş.
Yasak şehir, kalabalık bir ziyaretçi topluluğu ile geziliyor ve çektiğiniz fotoğraflara ister istemez çok sayıda insan giriyor. Binaların çoğunun içine girmek yasak. Tam olarak gezmek bir gününüzü alabilir, ama bence 2-3 saat ayırsanız yeterli. Bilet Kasım-Mart arası 40 RMB, Nisan-Ekim arası 60 RMB, Pazartesi günleri kapalı, Temmuz-Ağustosta her gün açık.
Wangfujing Pedestrian Street 王府井大街
Yasak Şehir’in giriş güneyden, çıkışı ise kuzeyden. Çıktıktan sonra 1 kilometre kadar doğuya yürürseniz Wangfujing’e ulaşacaksınız. Eskiden prenslerin malikhanelerinin bulunduğu bu cadde, Pekin’in en hareketli alışveriş caddelerinden. Modern ve geleneksel mağazaların, yerli ve yabancı ziyaretçilerin karışık olduğu bir yer burası. Bazı ara sokaklar, caddenin kendisinden daha ilgi çekici dükkanlar ve lokantalar barındırıyor. Vaktiniz varsa ara sokaklara girip çıkmanızı öneririm.
Tian’anmen Meydanı 天安门广场
Wangfujing’den güneye doğru yürüyüp Chang’an caddesine gelince sola dönün, 1 km kadar yürüyünce Tian’anmen Meydanı’na geleceksiniz. Meydanın girişinde bir polis kontrolü var. Çantalarınızı falan x-ray cihazından geçirip kontrol ediyorlar. Çakmağınız varsa alıyorlar. 880×500 metre boyutlarında dev bir meydan. Meydan, Yasak Şehir’in yanında ve ikisinin arasında meydana ismini veren Tian’anmen denilen bir yapı var. Tian’anmen Kapısı veya Kulesi de denilen bu yapıyı gezmek için 15RMB ederinde bir bilet almak gerekiyor. Meydanda Kahramanlar Anıtı ve Mao Zedong Mozolesi de bulunuyor. Bu meydan, Çin tarihi boyunca pek çok önemli olaya tanıklık etmiş ve en son 1989 yılındaki protesto gösterilerinin kanlı şekilde bastırılması ile hatırlanıyor.
“Pekin-Yasak Şehir ve Tiananmen meydanı” için bir yanıt
Çok begendim notlarıni. Daha fazla fotoğraf koyabilirsin belki