Kategoriler
Çin gezi notları Gezi notları

Pekin-Lama Tapınağı ve Nanluoguxiang

Lama Tapınağı 雍和宮
Lama deyince aklınıza Güney Amerika’daki keçi benzeri hayvan gelmesin. Lama, Tibet Budist rahiplerine verilen isim. Resmi ismi Yonghe Tapınağı. Tam Türkçe’ye çevirirsek Barış ve Uyum Sarayı. Çin’deki en iyi korunmuş ve en önemli Budist tapınağı olarak kabul ediliyor. Kültür devrimi sırasında Komünist yönetim bazı dini yapılara zarar vermiş ama bu tapınak, zamanın başbakanının özel koruması altında imiş ve hiç zarar görmemiş.

Tapınakların girişinde genellikle iki tane olan muhafız aslanlar bulunuyor. Bu aslanlardan biri erkek, diğeri dişi. Erkek olanının pençesinin altında dünyayı simgeleyen bir top, dişi olanın pençesinin altında yaşam döngüsünü simgeleyen bir yavru aslan bulunuyor.
Lama tapınağı
Tapınağın ana binaları

Bina, 1694 yılında bir prensin malikhanesi olarak yapılmış ve 1744’te tapınağa çevirilmiş. Tapınakta 26 metrelik sandal ağacından bir Buda heykeli var. Tapınak, kalteli tütsüleri ile meşhur ve tütsüye meraklı iseniz kendinize almanızı tavsiye ederim. Giriş 25 RMB ve gezmesi 1-2 saat sürüyor.

Lama tapınağı
Tapınaktaki Altın Buda heykeli.
IMG_6483
Tütsü ile dua eden Çinliler. Nasıl dua edileceğini aşağıda açıkladım.

Budist tapınaklarında dua etmenin bir usulü var. Önce yukarıdaki resimde solda gördüğünüz adamın yaptığı gibi tütsü satın alacaksınız. Tütsülerin en az üç tane olması gerekiyor. Sonra bu tütsüleri yakacaksınız. Tütsüler başta alev alır, bu alevin geçmesini bekleyeceksiniz. Alev kendi kendine geçmezse havada sallayıp söndüreceksiniz. Sonra tütsüleri iki elinizin arasına alıp sağdaki adamın yaptığı gibi başınızın üzerine kaldırıp dua edecek veya dilek dileyeceksiniz. Duanız bitince tapınağa doğru üç kez eğileceksiniz. Sonra sağınıza dönüp üç kez daha eğileceksiniz. dört yöne doğru üçer kez eğildikten sonra ortadaki adamın yaptığı gibi tütsüleri tütsülüğe bırakacaksınız. Bu duayı yaparken kadınların açık saçık giyinmemesi gerekiyor. Tapınaktaki kadınların çoğunun mini etekli ve kısa kollu giyindiğini söyleyeyim, açık saçıklığın sınırının ne kadar esnek olduğunu anlayın. Ayrıca kadınlar adet döneminde ise duanın boşa gittiği söyleniyor. Buda bu dönemde kadınların söylediklerini duymazmış. Nedendir bilemiyorum.

Nanluoguxiang 南锣鼓巷
Lama tapınağından 1,5 km kadar güney batıya yürüyünce Nanluoguxiang bölgesine ulaşıyorsunuz. Pekin’de geleneksel mimari taşıyan dar sokaklar ve bir avlu etrafında dizilmiş evlerden (sieyuhan) oluşan bölgeler var, bunlara Hutong deniyor. Nanluoguxiang en meşhur Hutong’lardan birisi. Bölge restore edildiği, çok sayıda kafe, lokanta ve dükkan bulunduğu için çok popüler. Bölgenin kalbi East Guluo Street’den Di’anmen East Street’e doğru uzanan 800 metre uzunluğunda South Luogu Alley. Bu caddede çoğunluğu genç Çinlilerden oluşan hareketli bir kalabalık var. İlginç hediyelik eşyalar ve ilginç yiyecek-içecek dükkanları bulunan bir bölge. Biraz daha ara sokaklara girince geleneksel Pekin şehir mimarisini görebiliyorsunuz.

Nanluoguxiang
Nanluoguxiang’da bir mağaza vitrini.
Nanluoguxiang
South Luogu Alley kuzey girişi.
Sevimli hediyelikler
Sevimli hediyelikler
Nanluoguxiang'da poz verirken rastladığım bir hanım kızımız.
Nanluoguxiang’da poz verirken rastladığım bir hanım kızımız.
Nanluoguxiang
Yukarıdaki pozun daha geniş açıdan görünümü

“Pekin-Lama Tapınağı ve Nanluoguxiang” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir