Kategoriler
Çin gezi notları Gezi notları

Pekin-Yazlık Saray ve Cennet Tapınağı

Yazlık Saray 颐和园
Çin’in büyük şehirlerindeki metro sistemleri iyi çalışıyor ve bilet fiyatları çok ekonomik. Gündüz trafiği olan saatlerde çoğu zaman taksiden daha hızlı bir ulaşım şekli. Biraz şehir dışında olan Yazlık Saray’a metro ile gitmek iyi bir seçenek. (Şehir merkezinden 6 numaralı hatta binip Ping’Anli durağında 4. hatta geçecek ve Beigongmen durağında ineceksiniz)
Yazlık saray, içinde saraylar, tapınaklar ve çeşitli tarihi yapılar bulunan dev bir park. Alanı 2,9 km kare ve bunun 2,2 km karesini insan yapımı bir göl oluşturuyor. Gezmesi 2-3 saatten aşağı sürmeyecek bir yer. Yazlık Saray UNESCO kültür mirası olan bir park.

Göl kenarından Uzun Ömür Tepesine bakış.
Göl kenarından Uzun Ömür Tepesine bakış.
Mermer Gemi
Mermer Gemi

IMG_6178

Kulakları ve ayakları memeliye benzeyen bronz hibrid kuş heykeli.
Kulakları ve ayakları memeliye benzeyen bronz hibrid kuş heykeli.

Geçmişi 12. yüzyıla dayanmakla birlikte, 1750 yılında bugünkü halini almış. Yapımı sırasında oradaki küçük bir göl genişletilerek Hangzhou’daki Batı Gölü’ne benzer bir şekil veilmiş. Kazıdan çıkan topraklar şu an binaların yoğun olduğu bölgeye taşınarak burada bir tepe oluşturulmuş (Uzun Ömür Tepesi). Bir dönem Çin imparatorlarının yazlık sarayı olarak kullanılmış. 1860’daki ikinci Afyon savaşı ve 1900’deki Boxer savaşı sırasında büyük bir tahribat görmüş ve 1900 yılından beri restore edilmeye çalışılıyormuş.
Kombine giriş bileti mevsime göre 50 veya 60 RMB.
Çıkışta yanyana birkaç küçük kafe var. Buralarda birşeyler yiyip içebilirsiniz.

IMG_6194
Uzun Ömür Tepesi’ne çıkan merdivenler.
IMG_6206
Uzun Ömür Tepesi’nden binaların ve gölün genel görünüşü.
Kıymetli Bulutlar Pavyonu
Baoyun Pavyonu
IMG_6217
Budist Tütsü Kulesi

Cennet Tapınağı 天坛

Yazlık Saray’dan çıktığımızda öğleden sonra saatleri olmuştu. Sonraki hedefimiz olan Cennet Tapınağı’na taksi ile gittik. Cennet Tapınağı, büyük bir parkın içinde yer alıyor ve Taoculara ait bir tapınak. 1420 yılında inşa edilmiş ve daha sonra bazı ek binalar yapılmış. UNESCO kültür mirası listesinde olan bir yapı. Ortada yuvarlak bir yapı ve çevredeki diğer yapılardan oluşuyor. Ortadaki yapı “Verimli Hasat Dua Salonu” adını taşıyor ve tipik mimarisi ile bu tapınak kompleksinin simgesi. Kombine giriş bileti mevsime göre 25 veya 30 RMB.

Cennet TapınağıCennet TapınağıCennet TapınağıCennet Tapınağı

Qianmen Caddesi 前门大街
Cennet Tapınağı’ndan çıktıktan sonra yürüyerek Qianmen Caddesine gitmeye karar verdik. Bu cadde, trafiğe kapalı bir alışveriş caddesi ve Pekin’in yüzyıllardır önemli bir ticari merkezi. 1900 yılında Boxer savaşı sırasında çok kötü tahrip olmuş, sonra tekrar yapılmış. Mc Donalds’dan birkaç yüzyıllık bir eczaneye kadar her türlü mağaza mevcut caddede. Caddenin kuzey girişinden 80 metre güneyde batıya doğru uzanan Dashilan bölgesi caddenin kendisinden de ilginç. Bu bölgede geleneksel dükkanlar, lokantalar mevcut ve fiyatlar çok makul. Malum, Pekin’e gidip de Pekin ördeği yemeden dönülmez, biz de hakkımızı Dashilan’da kullandık ve gayet de memnun kaldık.

Dashilan

Dashilan bölgesinde bir kebapçı
Dashilan bölgesinde bir kebapçı
Dashilan bölgesinde bir hediyelik eşya dükkanı.
Dashilan bölgesinde bir hediyelik eşya dükkanı.
Dashilan bölgesinde bir şemsiye imalatçısının mağazası.
Dashilan bölgesinde bir şemsiye imalatçısının mağazası.

“Pekin-Yazlık Saray ve Cennet Tapınağı” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir